Snabba gröna gubbar

Hur går det till i Trondheim?
En vy från insidan.

Nu har snart 2 veckor passerat i Trondheim och jag ska försöka delge er lite vad jag lärt mig av denna stad och delvis även landet Norge. Det är ju ändå här jag är. Det dyker med största sannolikhet även upp lite egna reflektioner om ett och annat också.

Tunnlar

I ett land ojämnare än ansiktet på en pubertal tonåring krävs det en hel del tunnlar för att slippa behöva åka runt bergen. Men trots dessa tunnlar så går det inte särskilt fort att ta sig fram med bil/buss. Motorvägar verkar inte vara en hit i detta land. Men vad vet jag? Jag har ju bara suttit på buss från Oslo till Trondheim en hel natt och en halv morgon. När vi ändå är inne på vägar så kan vi ta upp priset på bensinen här i Norge..

Priser

...man kan tycka att ett land med så mycket olja skulle ha bra pris på bensin men där har vi fel. Bensinen är här en krona dyrare i norska kronor mot vad den är i Sverige. Notera då att en norsk krona motsvarar ungefär 1.20 Sv.kr. När vi ändå är inne på priser så kan vi ju ta upp priset på restaurangmaten här. Den enklaste av pizzor Margarita (tomatsås och ost) kostar på en normal pizzeria 130 Nkr (runt 155 Sv.kr). Helt galet. Tur att "Peppes pizza" motsvarigheten till Pizza Hut har bra pizzabufféer. 99Nkr och ät hur mkt du vill. En bra deal om man vill fylla på fett och köttreserven någon gång i veckan.

Tips. Om man jobbar i Norge. Se till att få jobb på en restaurang som serverar både lunch och middag. Har du tur ingår både lunch och middag under arbetstid.

Mat

Väl inne på mat så kan jag tala om att norrmän verkar vara motståndare till lagad lunch. Under mitt arbetspass som ställningsmontör stannade min kollega bara till vid vägkanten och sa. " Nu tar vi spisepaus" Tur att jag hade pannkakor med mig den dagen. Kalla fiskpinnar med ris hade varit lite jobbigt att få ner. Själva äter norrmännen mest mackor till lunch. Detta med antingen tub-ost eller chokladklet i olika former. Chokladkletet är något jag fastnat för. Lite vardagslyx i pengasparandet. Faktiskt kommit på att det finns fler användningsområden än just som pålägg på mackan. Jag som inte är ett superfan av havregrynsgröt blandade i 2 skedar i gröten och vips blev det som en desert till frukost. Behöve inte ens tillsätta mjölk. Smakade som varmt chokladklet bara. Mums! Funkar även alldeles utmärkt på pannkakorna också. Vilka det har blivit ett par stycken nu under de senaste 14 dagarna.

Pyjamasmodet


När vi ändå snuddade ämnet frukost, varför inte ta upp ett mode jag inte förstått riktigt. Har vid flera tilfällen sett killar iförda väldigt stora byxor, väldigt lika pyjamasbyxor. Till det har jag sett både skjorta och tjocktröja. Vad är det för mode? Är det något jag missat? Har det varit i Sverige någon gång under 1990-2000-talet (och norrmännen missat det)? Eller är det påväg till Sverige också? Hjälp! isf.

Toalettbestyr

If you got to go, you got to go
..har under senaste veckan fått en helt ny innebörd. En toalett i källaren, kolmörker och Norgeväder har fått mig att ändra på uttrycket till you got to go if you really really really got to go. Dela toa med tre stora skalbaggar som du först trodde var döda nere i en mörk källare med ingång från gränden får en att knipa lite extra länge.

Söndagsöppet


I Thailand kan man handla skalbaggar och mumsa på vilket får mig att tänka på matbutikerna i Norge. Inte den snyggaste övergången men ändå. Ska du handla mat i Norge på söndagar så får du räkna med att trängas lite. Det är nämligen inte tillåtet för matbutiker (eller butiker i allmänhet) större än 50kv.meter att ha öppet på söndagar. Bunnpris som vi handlat på någon gång hade helt plötsligt en annan entré när vi skulle handla där igår (söndag). Där inne var allt ihoptryckt på 50kvadrat. Riktigt mysko lag tycker jag nog. Förstår inte riktigt poängen med det hela. Men sen är norsk byråkrati lite si och så. Ta bara tidigare nämnda problemen med skattekort.

Till sist till rubriken på dagens blogginlägg.

Snabba gröna gubbar


Alla övergångsställen här i centrala Trondheim verkar vara styrda av "röda/gröna gubbar lysen" För det mesta är det rött och man får gott vänta på grönt. Endast ett fåtal övergångsställen har en knapp att trycka på för att det ska bli grönt. När det väl blir grönt så hinner man bara ta typ 2 steg innan det börjar blinka om den gröna gubben för att sedan slå om till rött. Ingenting för sengångare och "rullatorburna" pensionärer.


Det var allt jag hade att säga för denna gång. Detta är förmodligen det sista inlägget skrivet på biblioteket i Trondheim. Imorgon flyttar vi till vårt ny boende som vi delar med Clement. När tiden är inne kanske jag presenterar honom också.

Tills vi skrivs igen!
Hade!

/Dennis

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0